الملوخية Jew's Mallow
http://www.ibiblio.org/pfaf/cgi-bin/arr_html?Corchorus+olitorius
Scientific Name: Corchorus olitorius
Leaves - raw or cooked[1, 27, 46, 61]. Young leaves are added to salads whilst older leaves are cooked as a pot-herb[2, 183, 269]. High in protein[183]. The dried leaves can be used as a thickener in soups[183].
Medicinal Uses Disclaimer
Demulcent; Diuretic; Febrifuge; Tonic.
The leaves are demulcent, diuretic, febrifuge and tonic. They are used in the treatment of chronic cystitis, gonorrhoea and dysuria. A cold infusion is said to restore the appetite and strength. The seeds are purgative. Injections of olitoriside, an extract from the plant, markedly improve cardiac insufficiencies and have no cumulative attributes; hence, it can serve as a substitute for strophanthin.
Cooking method: http://www.touregypt.net/magazine/magf4.htm
الملوخية
وهى نبات أخضر من الورقيات يتم تقطيعها إلى أجزاء صغيرة جداً ، يتميز بها الشعب المصرى ، وهى مشابهة بشكل كبير إلى الشوربة وتقدم قبل تناول الطبق الرئيسى .
المقادير :
- 2/1 كيلو ملوخية مخرط .
- 2 كوب شوربة مضاف إليه ملح وفلف .
- عشرة فصوص ثوم + الكزبرة جافة .
- 2 ملعقة سمن .
الطريقة :
- يدق الثوم مع الكزبرة ثم يحمر فى السمن .
- ترفع الشوربة على النار وبعد الغليان تضاف الملوخية ثم الثوم والكزبرة .
- تقلب جيداً ، ثم تقدم ساخنة .
0 Comments:
Post a Comment
<< Home