Elgadi Family

This is a personal site that represents part of Elgadi family who spread in many countries in Africa, Europe, and North America.

Tuesday, July 11, 2006

الملوخية Jew's Mallow


http://www.ibiblio.org/pfaf/cgi-bin/arr_html?Corchorus+olitorius


Scientific Name: Corchorus olitorius

Edible Uses:

Leaves - raw or cooked[1, 27, 46, 61]. Young leaves are added to salads whilst older leaves are cooked as a pot-herb[2, 183, 269]. High in protein[183]. The dried leaves can be used as a thickener in soups[183].

Medicinal Uses Disclaimer
Demulcent; Diuretic; Febrifuge; Tonic.
The leaves are demulcent, diuretic, febrifuge and tonic. They are used in the treatment of chronic cystitis, gonorrhoea and dysuria. A cold infusion is said to restore the appetite and strength. The seeds are purgative. Injections of olitoriside, an extract from the plant, markedly improve cardiac insufficiencies and have no cumulative attributes; hence, it can serve as a substitute for strophanthin.

Cooking method: http://www.touregypt.net/magazine/magf4.htm


الملوخية

وهى نبات أخضر من الورقيات يتم تقطيعها إلى أجزاء صغيرة جداً ، يتميز بها الشعب المصرى ، وهى مشابهة بشكل كبير إلى الشوربة وتقدم قبل تناول الطبق الرئيسى .

المقادير :
- 2/1 كيلو ملوخية مخرط .
- 2 كوب شوربة مضاف إليه ملح وفلف .
- عشرة فصوص ثوم + الكزبرة جافة .
- 2 ملعقة سمن .

الطريقة :
- يدق الثوم مع الكزبرة ثم يحمر فى السمن .
- ترفع الشوربة على النار وبعد الغليان تضاف الملوخية ثم الثوم والكزبرة .
- تقلب جيداً ، ثم تقدم ساخنة .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home